گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فسا، فارس، ایران
چکیده: (5573 مشاهده)
سابقه و هدف:اشعهدهی در صنعت مواد غذایی کاربردهای زیادی دارد. استفاده از آن می تواند مواد غذایی با ویژگیهای تازه را ارائه دهد. این فرایند در اکثرغذاها تغییرات فیزیکی یا مشخصات حسی به جا نمی گذارد. از این رو، در این مطالعه مروری به بررسی کاربرد اشعه های فرابنفش و فروسرخ در مواد غذایی پرداخته شد. مواد و روش ها:این مطالعه مروری با استفاده از واژه های کلیدی اشعه فرابنفش، اشعه فروسرخ، مواد غذایی در بانک های اطلاعاتی Pubmed،Scopus وWeb of Science صورت گرفت. مقالات مربوط به سال های 2000 تا 2017 انتخاب شدند. یافته ها:در این تحقیق 40 مقاله مرتبط یافت شد.پرتوهای لامپ UV توسط پروتئین و اسیدنوکلئیک میکروارگانیسمها جذب می شود و تغییرات فتوشیمیایی حاصل از آن سبب مرگ سلول می شود.قابلیت نفوذ کم این اشعه سبب می شود تا استفاده از آن به کاربردهای سطحی محدود گردد. حرارت مادون قرمز نیز می تواند برای غیرفعال سازی باکتری، اسپور مخمر و کپک در موادغذایی جامد و مایع استفاده شود. نتیجه گیری:با توجه به تنوع مواد غذایی و تنوع در روش های نگهداری آنها، پرتودهی مواد غذایی یکی از بهترین روش ها درحال حاضرمی باشد با فراوری مواد غذایی به روش پرتودهی، کیفیت موادغذایی تا مدت زمان های مختلف ثابت مانده و با کنترل میکروارگانیسمها، عوامل فساد نیز کنترل می گردد.
Jafarpour D, Alizadeh M, Siamak F. Application of ultraviolet and infrared radiation in food. J Babol Univ Med Sci 2018; 20 (S1-2018) URL: http://jbums.org/article-1-7714-fa.html
جعفرپور درنوش، علیزاده مریم، سیامک فاطمه. کاربرد اشعه های فرا بنفش و فروسرخ در مواد غذایی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1396; 20 (S1-2018)