گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
چکیده: (4266 مشاهده)
سابقه و هدف :آلودگی محیطی با فلزات سنگین به دلیل استفاده روزافزون از کودهای شیمیایی و فعالیتهای انسانی منجر به ایجاد نگرانی هایی شده است. گیاه سویا به عنوان یکی از گیاهان بیش انباشت کننده فلزات سنگین میتواند مشکلاتی را ایجاد نماید. سویا از نظر مواد پروتئینی و روغن بسیار غنی بوده و میتواند به خوبی در برنامه غذایی جایگزین شود. بنابراین، آگاهی از سطوح این فلزات در مواد غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. در مطالعه حاضر میزان فلزات سنگین روی، نیکل، سرب، کادمیوم و آرسنیک در چهار سویه دانه سویا بررسی شد. مواد و روش ها: چهار سویه سویا تهیه و هضم مرطوب شد. پس از هم زدن، ظروف حاوی نمونه روی صفحه داغ قرار گرفت. بعد از هضم کامل، نمونه ها از فیلتر عبور داده و با آب دیونیزه به حجم نهایی ml25 رسید. نمونهها با دستگاه ICP-OES آنالیز شد. یافته ها: آرسنیک در هر چهار نمونه محدوده 0/008 تا 0/021 میلیگرم برکیلوگرم بود. بیشترین میزان کادمیوم 0/16 میلیگرمبرکیلوگرم بود که از استاندارد کدکس (0/2 میلیگرمبرکیلوگرم)کمتر است. میزان نیکل در محدوده 10/22 تا 11/21 میلیگرم در کیلوگرم و حداکثر میزان سرب 0/081 میلیگرمبرکیلوگرم بود که پایینتر از حد مجاز (0/2 میلیگرم در کیلوگرم) است. روی در دانه در محدوده 64/1 تا 65/3 میلیگرمبرکیلوگرم (مقدار استاندارد 100 میلیگرمبرکیلوگرم) اندازهگیری شد. نتیجه گیری: مقادیر فلزات سنگین آرسنیک، کادمیوم، نیکل، روی و سرب در سویا در محدوده استاندارد گزارش شده و خطری برای سلامت ندارد. اگرچه با توجه به توسعه شهرنشینی و صنعتی شدن شهرها، پایش مداوم محصولات غذایی به منظور سنجش خطرات احتمالی این مواد ضروری به نظر میرسد.
Khalili Sadrabad E, Moshtaghi Brojeni H, Akrami Mohajeri F, Askari E, Heydari A. Determination of heavy metal in four varieties of soy bean cultivated in Iran. J Babol Univ Med Sci 2018; 20 (S1-2018) URL: http://jbums.org/article-1-7700-fa.html
خلیلی صدرآباد الهام، مشتاقی بروجنی حمداله، اکرمی مهاجری فاطمه، عسکری الهه، حیدری علی. بررسی میزان فلزات سنگین در چهار سویه دانه سویای کشت شده در ایران. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1396; 20 (S1-2018)