[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
ملاحظات اخلاقی::
فرآیند بررسی مقالات::
نمایه ها::
انواع مقالات::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
Journal DOI

AWT IMAGE

..
Copyright Policy
Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0
 
..
:: دوره 11، شماره 1 - ( 1-1388 ) ::
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1388؛ دوره 11 برگشت به فهرست نسخه ها
پدیدار شناسی تجربیات پژوهشگران دانشگاههای علوم پزشکی کرمان و تهران در زمینه رعایت اصول اخلاقی در پژوهش با حیوانات آزمایشگاهی
مینا مبشر، * ، نوذر نخعی، ، کیارش آرامش، ، علی اکبر حقدوست، ، باقر لاریجانی
چکیده:   (6046 مشاهده)
سابقه و هدف: تاریخ تحقیقات زیست پزشکی و نتایج ارزشمند مطالعات دانشمندان، اهمیت کاربرد حیوانات را در پژوهش نشان می دهد. احساس مسئولیت در برابر حیوانات تحت آزمایش و توجه به رفاه و حقوق آنان از وظایف اخلاقی هر پژوهشگر می باشد. با توجه به وسعت پژوهش بر روی حیوانات آزمایشگاهی، در این مطالعه کیفی پدیدار شناسی (فنومنولوژی) تجربیات پژوهشگران دو مرکز بزرگ دانشگاهی کشورمان مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه کیفی از 10 پژوهشگر دانشگاههای علوم پزشکی تهران و کرمان با سابقه کار 20-15 سال در رشته های فیزیولوژی، فارماکولوژی، ایمونولوژی، بیولوژی و دندانپزشکی جهت انجام مصاحبه استفاده شد پس از مصاحبه، برای طبقه بندی کدها و استخراج موضوع های اصلی از جملات و مفاهیم اصلی بیان شده توسط محققین و با استفاده از دستورالعمل کار با حیوانات آزمایشگاهی در ایران استفاده و موضوعات دسته بندی شد.
یافته ها: از پنج موضوع اصلی مورد مصاحبه در موضوع اول: اغلب پژوهشگران به تلاش خود مبنی بر بکار بردن تعداد کمتر حیوانات اشاره کردند اما بیان نمودند که در بسیاری از موارد مجبور به استفاده از تعداد زیادی حیوان هستند. موضوع دوم: پژوهشگران روشهای مناسب را جهت بیهوش نمودن حیوان بیان نمودند. موضوع سوم: مصاحبه شوندگان با شناخت و آگاهی کامل از روشهای کشتن حیوانات و محدودیتها سخن گفتند، موضوع چهارم: پژوهشگران تاکید زیادی داشتند کسانی که با حیوانات آزمایشگاهی کار می کنند، آموزش لازم را ببینند. موضوع پنجم: پژوهشگران بیان نمودند که نیروهای مراقبت کننده از حیوانات در حیوان خانه های مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی کم سواد بوده و آموزش های لازم را ندیده اند.
نتیجه گیری: براساس نتایج این مطالعه، پژوهشگران با تجربه کشورمان از دانش خوبی در زمینه اصول اخلاقی کار با حیوانات آزمایشگاهی برخوردارند اما به جهت محدودیت منابع مالی و انسانی در کاربرد آنها دچار مشکلاتی هستند بنابراین پیشنهاد می شود برنامه ریزی آموزشی مناسبی طبق نیازهای پژوهشگران جهت کار با حیوانات آزمایشگاهی صورت گیرد.
واژه‌های کلیدی: حیوانات آزمایشگاهی، اخلاق، تحقیقات زیست پزشکی
متن کامل [PDF 277 kb]   (5300 دریافت)    
نوع مطالعه: تحلیلی | موضوع مقاله: بیوشیمی
پذیرش: 1393/3/14 | انتشار: 1393/3/14


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mobasher M, Nakhaee N, . Aramesh K, Haghdoost, A, Larijani B. Phenomenologic Study of Experiences of Researchers in Kerman and Tehran Medical University about Ethics in Animal Research. J Babol Univ Med Sci 2009; 11 (1) :41-48
URL: http://jbums.org/article-1-3150-fa.html

مبشر، مینا، نخعی، نوذر، آرامش، کیارش، حقدوست، علی اکبر، لاریجانی باقر. پدیدار شناسی تجربیات پژوهشگران دانشگاههای علوم پزشکی کرمان و تهران در زمینه رعایت اصول اخلاقی در پژوهش با حیوانات آزمایشگاهی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1388; 11 (1) :41-48

URL: http://jbums.org/article-1-3150-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( 1-1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل Journal of Babol University of Medical Sciences

The Journal of Babol University of Medical Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 43 queries by YEKTAWEB 4660