1. گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، mofid@pharm.mui.ac.ir
چکیده: (3550 مشاهده)
سابقهو هدف: کینوم به مجموعه کامل پروتئین کینازهایی که در ژنوم کد گذاری شدهاند، گفته میشود. رایجترین نوع تغییرات پس از ترجمه مربوط به فسفریلاسیون است، به طوری که بیش از دو سوم کل پروتئینهای کد شده انسانی توسط پروتئین کینازها فسفریله شدهاند. فسفریلاسیون به عنوان یک عامل تنظیمی مهم در فعالیت پروتئینها انعطاف پذیری اپی ژنوم را تا حد زیادی گسترش میدهد. بنابراین، پروتئین کینازها با مشارکت در مسیرهای داخل سلولی غالباً باعث افزایش تکثیر، بقا و مهاجرت سلولی میشوند و زمانی که بیش از حد بیان یا فعال شوند با سرطانزایی مرتبط هستند. هدف اصلی این مطالعه، بررسی نقش آنزیمهای کیناز در ایجاد سرطان و بررسی پتانسیل آنها به عنوان دارو در درمان انواع سرطان است. مواد و روشها: در این مطالعه مروری با جستجو در پایگاههای اطلاعاتی Scopus، PubMed، Web of Science و ScinceDirect، مقالات منتشر شده طی سالهای 2010 تا 2022 با استفاده از واژههای کلیدی "سرطان، کینوم انسانی، کیناز و مهار کننده کیناز" انتخاب و بررسی گردید. یافتهها: تعداد 64 مقاله با توجه به موضوع تحقیق انتخاب شد و 11 مقاله به دلیل عدم ارتباط بین کلید واژههای اصلی از مطالعه خارج شدهاند. در این مطالعه نقش کینازها در تکثیر سلولی و سرطانهای انسانی بررسی شده است و از مهارکنندههای کیناز در ترکیب با سایر درمانهای رایج مثل شیمی درمانی یا پرتو درمانی به عنوان یک رویکرد جدید و امیدوار کننده در درمان سرطان میتوان نام برد. نتیجهگیری: بر اساس نتایج این مطالعه، کینازها یکی از مهمترین اجزای رشد و تکثیر سلول شناخته میشوند، به طوری که با فعالیت بیش از حد در پروسه سرطان نقش مهمی بازی میکنند. این مطالعه نشان میدهد که کنترل و مهار خانواده کیناز جهت غلبه بر رشد سلول سرطانی دارای مزایای مناسبی است.
Mokhtariye A, Naseri N, Arab H, Mofid M. The Human Kinome: Its Role and Importance in Cancer and the Associated Therapeutic Strategies. J Babol Univ Med Sci 2024; 26 URL: http://jbums.org/article-1-11167-fa.html
مختاریه آرمین، ناصری نیما، عرب حورالعین، مفید محمدرضا. کینوم انسانی: نقش و اهمیت آن در سرطان و استراتژیهای درمانی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1403; 26 ()