[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
ملاحظات اخلاقی::
فرآیند بررسی مقالات::
نمایه ها::
انواع مقالات::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
Journal DOI

AWT IMAGE

..
Copyright Policy
Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0
 
..
:: جلد 26 - ::
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1403؛ دوره 26 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه درمان شناختی رفتاری متمرکز بر سبک زندگی با درمان بازسازی شناختی معنایی بر خستگی مزمن در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر
مژگان اکبری ابتکار ، سیده علیا عمادیان* ، بهرام میرزائیان
1. گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران ، emadian2012@yahoo.com
چکیده:   (1137 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری‌های گوارشی یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین بیماری‌های مزمن غیر واگیر هستند که بار اقتصادی و فشار روانی زیادی را به جامعه و سیستم بهداشتی و درمانی تحمیل می‌کنند، با توجه به ابهام در زمینه سبب شناختی و درمان سندرم روده تحریک‌پذیر، این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری متمرکز بر سبک زندگی با درمان بازسازی شناختی معنایی بر خستگی مزمن در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر انجام شد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی بر روی 45 نفر از بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر مراجعه کننده به مطب خصوصی در 3 گروه 15 نفری درمان شناختی رفتاری متمرکز بر سبک زندگی، درمان بازسازی شناختی معنایی و گروه کنترل که هیچ درمان شناختی دریافت نکردند، به صورت پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس خستگی استمس با 5 زیر مقیاس خستگی عمومی، خستگی جسمی، کاهش فعالیت، کاهش انگیزه، خستگی ذهنی استفاده شد. نمره کل شدت خستگی بیمار از صفر تا 100 به دست می‌آید، که نمره 40-20 نشان دهنده میزان خستگی پایین، 60-40 میزان خستگی متوسط و نمره بالای 60 بیانگر خستگی بالا در فرد می‌باشد. گروه‌ها قبل، بعد و یک ماه پس از درمان با هم مقایسه شدند.
یافته‌ها: در این مطالعه 22 زن (48/9%) و 23 مرد (51/1%) در محدوه سنی 49-25 سال شرکت داشتند. یافته‌ها نشان داد که درمان شناختی رفتاری متمرکز بر سبک زندگی در پس آزمون با نمره (11/12±53/53) و درمان بازسازی شناختی معنایی با نمره (14/57±60/40) و در پیگیری یک ماه بعد به ترتیب با نمره (11/68±55/80 و 14/94±59/72) بر خستگی مزمن در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر موثر بودند (0/05>p). این دو گروه مداخله با گروه کنترل نیز به ترتیب با نمره (15/70±64/53 و 15/77±64/46) نیز تفاوت معنی‌داری داشتند (0/05>p).
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه نشان داد که درمان شناختی رفتاری متمرکز بر سبک زندگی و درمان بازسازی شناختی معنایی بر خستگی مزمن در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر موثر است.
واژه‌های کلیدی: درمان شناختی رفتاری، سبک زندگی، درمان بازسازی شناختی معنایی، خستگی مزمن، سندرم روده تحریک‌پذیر.
متن کامل [PDF 530 kb]   (271 دریافت)    
نوع مطالعه: نیمه تجربی | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1403/1/10 | پذیرش: 1403/4/3 | انتشار: 1403/7/4
ارسال پیام به نویسنده مسئول



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akbari Ebtekar M, Emadian S, Mirzaian B. The Effectiveness of Lifestyle-Focused Cognitive Behavioral Therapy versus Semantic Cognitive Restructuring Therapy on Chronic Fatigue in Patients with Irritable Bowel Syndrome. J Babol Univ Med Sci 2024; 26
URL: http://jbums.org/article-1-11987-fa.html

اکبری ابتکار مژگان، عمادیان سیده علیا، میرزائیان بهرام. مقایسه درمان شناختی رفتاری متمرکز بر سبک زندگی با درمان بازسازی شناختی معنایی بر خستگی مزمن در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1403; 26 ()

URL: http://jbums.org/article-1-11987-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 26 - برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل Journal of Babol University of Medical Sciences

The Journal of Babol University of Medical Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 43 queries by YEKTAWEB 4660