1. واحد توسعه تحقیقات بیمارستان آیت اله روحانی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران ، iraj595@yahoo.com
چکیده: (742 مشاهده)
سابقهو هدف: درمان استاندارد در مبتلایان به انفارکتوس حاد میوکارد، برقراری مجدد جریان خون در عروق بسته میباشد که از طریق آنژیوپلاستی و ترومبولیتیک تراپی امکان پذیر میباشد. اما حتی در کشورهای پیشرفته نیز هنوز بخشی از بیماران به دلیل مشکلات دسترسی به مراکز دارای قابلیت انجام آنژیوپلاستی اولیه و آماده نبودن بخش آنژیوگرافی، درمان مداخلهای کرونر نمیشوند که میتواند به عواقب نامطلوب همراه شود. لذا این مطالعه به منظور مقایسه نتایج درمانی آنژیوپلاستی اولیه و درمان با ترومبولیتیک انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 291 بیمار دچار انفارکتوس میوکارد با صعود قطعه ST (ST Elevation Myocardial Infarction=STEMI) مراجعه کننده به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. بیماران تحت درمان Percutaneous Coronary Intervention(PCI) اولیه (213 نفر) و یا درمان ترومبولیتیک (78 نفر) از نظر اطلاعات دموگرافیک و بالینی بدو مراجعه، میزان مرگ و میر، حوادث قلبی عروقی عمده، نیاز به PCI مجدد، نیاز به بستری مجددبررسی و با هم مقایسه شدند. یافتهها: میانگین سنی بیماران 11/90±60/55 سال بود و 72% بیماران مرد بودند. PCI مجدد بر روی همان رگ در گروه Primary Percutaneous Coronary Intervention (PPCI)، 11% (6 مورد) و در گروه ترومبولیتیک تراپی، 23% (7 مورد) بوده است. بستری مجدد به علت درد قفسه سینه و تنگی نفس در گروه PPCI، 30% (59 نفر) و در گروه ترومبولیتیک تراپی، 39% (38 نفر) بوده است. شانس مرگ و میر در بیماران با درمان ترومبولیتیک نسبت به PCI، 1/38 برابر بود (0/56=p، 1/38=OR) که معنیدار نبود. همچنین با افزایش EF به طور معنیداری شانس مرگ و میر کاهش یافت(0/001=p، 14/64=OR). Ejection Fraction (EF) و Functional Class (FC) بین دو گروه از لحاظ آماری اختلاف معنیداری نداشت. میانگین فاصله زمانی شروع درد تا مراجعه به بیمارستان و دریافت ترومبولیتیک به ترتیب 147±276 و 5±33 دقیقه و در گروه PCIبه ترتیب 169±323 و 6±37 دقیقه بود. شانس سکته قلبی (MI)مجدد در بیماران با درمان ترومبولیتیک نسبت به PPCI، 1/53 برابر بود (0/54=p، 1/53=OR) که معنیدار نبود. نتیجهگیری: بر اساس نتایج این مطالعهدر هر دو گروه در صورتی که بیمار در زمان کوتاهی از شروع درد به بیمارستان مراجعه نموده باشد، نتایج درمانی بهتر بوده است. میزان MI مجدد و MI روی همان رگ در دو گروه تفاوت نداشت.
Ramezani M, Pouraria S, Jalali F, Amin K, Gholinia H, Jafaripour I. A Comparison of Thrombolytic Therapy and Primary Angioplasty in Patients with Acute Myocardial Infarction. J Babol Univ Med Sci 2024; 26 URL: http://jbums.org/article-1-11528-fa.html
رمضانی میرسعید، پورآریا سلمی، جلالی فرزاد، امین کامیار، قلی نیا همت، جعفری پور ایرج. مقایسه روش درمان ترومبولیتیک و آنژیوپلاستی اولیه در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1403; 26 ()