سابقه و هدف: تاثیر عوامل خارجی بر رنگ مواد ترمیمی گلاس یونومر، از نظر زیبایی از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییررنگ گلاس یونومر معمولی و تغییر یافته با رزین، بعد از کاربرد وارنیش فلوراید می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی ۱۶ نمونه از هر گلاس یونومر Chemfil Superior(C) و(F) Fuji II LC تهیه شد. به دنبال آن از وارنیش فلوراید Dura shield (Sultan, USA) روی نمونه ها استفاده شد Cf) و (Ff. رنگ هر نمونه با استفاده از اسپکتروفوتومتر (Gretage Macbeth, Color-eye۷۰۰۰A) و دوربین دیجیتال (Sony Cyber-shot DSC N۱)، قبل و بعد از کاربرد وارنیش فلوراید اندازه گیری شد.اطلاعات دوربین با نرم افزار MATLAB به فضای رنگیLab CIE تبدیل شدند. تغییر رنگ(∆E) هر نمونه در اسپکتروفوتومتر و دوربین دیجیتال محاسبه و آنالیز آماری انجام شد.
یافته ها: بااستفاده ازاسپکتروفوتومتر ∆E در گروه Cf و Ff به ترتیب ۴/۴۴ و ۵/۸ بدست آمد، اما با دوربین دیجیتال ∆E در همین گروهها به ترتیب ۲/۷۳ و ۴/۲۱ بود. کاربرد وارنیش فلوراید در ارزیابی توسط اسپکتروفتومتر و دوربین دیجیتال، سبب تغییر رنگ مشخص آماری در رنگ نمونه ها شد (به ترتیب ۰/۰۰۱p< و ۰/۰۲۸ p=). ضمنا داده های بدست آمده از اسپکتروفوتومتر و دوربین دیجیتال همبستگی معنیداری داشتند (۰/۰۴۵p= و ۰/۳۵۷r=).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه در ارزیابی توسط اسپکتروفوتومتر، کاربرد وارنیش فلوراید (Dura shield) سبب تغییر رنگ واضح در هر دو گلاس یونومر شد. با توجه به نتایج تقریبا مشابه، دوربین دیجیتال برای ارزیابی رنگ نسبتا قابل اعتماد می باشد.