فریدا عابسی DDS،، علیرضا میرشکارDDS، ندا بابایی DDS، حسین حیدری DDS،، ایرج محمدزادهMD،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
خلاصه
سابقه و هدف: کیست احتباسی مخاطی سینوس ماگزیلا ، یک نوع کیست کاذب مخاطی است که به ندرت با علائم و نشانه های بالینی همراه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع کیست احتباسی خوش خیم مخاطی سینوس فک بالا و برخی ریسک فاکتورهای مرتبط با آن می باشد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی ۷۰۰ کلیشه پانورامیک بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در طول یکسال انجام شد و شیوع این ضایعه، محل آن و برخی از عوامل مانند جنسیت، سابقه آلرژی، ماه، سال و مصرف دخانیات بررسی شد.
یافته ها: شیوع کیست احتباسی (۹/۸-۱/۵ ۹۵%: CI) %۷ در مردان به طور معنی داری بالاتر بود (۰۵/۰>p) همچنین ارتباط معنی داری بین داشتن آلرژی فصلی و استعمال دخانیات با شیوع این کیست مشاهده شد (۰۵/۰>p) ولی ارتباط معنی داری بین ماه های سال با شیوع کیست احتباسی خوش خیم مخاطی مشاهده نشد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که کیست احتباسی در مردان شیوع بیشتری داشته و آلرژی فصلی و استعمال دخانیات نیز در بروز آن نقش دارند.
ایرج محمدزادهMD ، سیده رقیه ابراهیمی فردMD ، حاجی قربان نورالدینی MD ، راحله مهرآیینMD، رضا علیزاده نوائی MD،
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده
سابقه و هدف: برونشیولیت یک بیماری دستگاه تنفسی تحتانی می باشد که در کودکان زیر ۲ سال شایع بوده و استفاده از رادیوگرافی قفسه سینه در تشخیص آن مورد بحث می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین یافته های رادیولوژیک در کودکان مبتلا به برونشیولیت مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا و توافق دو رادیولوژیست انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی ۱۶۵ کودک ۲۴-۲ ماهه مبتلا به برونشیولیت مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان کودکان امیرکلا در سال ۹۱-۱۳۹۰ انجام شد. کودکان با اولین اپیزود برونشیولیت بر اساس شرح حال، معاینه و وجود ویز در ۷ روز اول شروع بیماری مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات لازم شامل سن، جنس، تب آگزیلاری در بدو ورود به اورژانس، وجود کراکل و نمره Respiratory Distress Assessment Instrument (RDAI) برای شدت برونشیولیت برای تمام بیماران ثبت شد این مقیاس صفر تا ۱۷ نمره داشته که نمره ۵ و کمتر بعنوان برونشیولیت خفیف و نمره ۶ و بیشتر بعنوان برونشیولیت شدید در نظر گرفته شد. برای تمام کودکان رادیوگرافی قفسه سینه در حالت رخ انجام شده و توسط دو رادیولوژیست گزارش گردید.
یافته ها: از ۱۶۵ بیمار مورد بررسی ۶۹ نفر (۸/۴۱%) دختر بودند. میانگین سن کودکان مورد بررسی ۶/۵±۳/۷ ماه بود. کراکل در ۶۶ نفر (۴۰%) از کودکان مورد بررسی وجود داشت. ۵/۷۴% از افراد مورد بررسی در هنگام بستری مصرف آنتی بیوتیک داشتند. ۴/۱۹% بصورت سرپایی مورد درمان قرار گرفتند و ۶/۸۰% نیز بستری شدند. میانگین نمره RDAI در کودکان مبتلا به برونشیولیت مورد بررسی ۸/۲±۷/۶ بود. برونشیولیت در ۵/۵۱% از نوع شدید بود. در کل ۹۸ نفر در گزارش هر دو رادیولوژیست افزایش مارکرهای ریوی و انفیلتراسیون پری برونکیال و ۵۶ نفر نیز در گزارش هر دو رادیولوژیست یافته های کمپلکس داشتند. در ۳/۹۳% موارد یافته های گزارش شده توسط دو رادیولوژیست یکسان بود.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که بررسی رادیوگرافی در کودکان مبتلا به برونشیولیت حاد ضرورت چندانی نداشته و یافته های رادیوگرافی منطبق با تشخیص بالینی می باشد.