محمدرضا صدری، آوا صفراوغلی آذر، علیرضا کاظمی، محسن حمیدپور، مهدی اله بخشیان فارسانی، داود بشاش،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۲-۱۳۹۶ )
سابقه و هدف: مقاومت به داروهای شیمیدرمانی یکی از مهمترین معضلات درمانی بیماران مبتلاء به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) میباشد. اختلال در مسیر فسفاتیدیلاینوزیتول-۳ کیناز (PI۳K) و همچنین ارتباط آن با بروز پدیده مقاومت باعث شده که مهارکنندههای این مسیر، خصوصا Buaprlisib به عنوان یکی از امیدبخشترین داروهای درمان سرطان معرفی شوند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مهار مسیر PI۳K/Akt توسط داروی Buparlisib در کاهش بقا و همچنین القاء آپوپتوز در سلولهایNalm-۶ میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، جهت سنجیدن اثرBuparlisib بر فعالیت مسیر PI۳K/Akt در سلولهایNalm-۶، میزان فسفریلاسیون Akt توسط وسترنبلات مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت بررسی اثر سایتوتوکسیک این مهارکننده، سلولهای Nalm-۶ با غلظتهای مختلف Buparlisib (۴-۰/۵ میکرومولار) در زمان های ۲۴، ۳۶ و ۴۸ ساعت تیمار شدند و سپس فعالیت متابولیک، القاء آپوپتوز و میزان تغییر بیان ژنهای دخیل در آپوپتوز توسط آزمونهای MTT، رنگآمیزی Annexin/PI و Rq-PCR مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان میدهد که مهار مسیر PI۳K/Akt توسط Buparlisib، از طریق کاهش p-Akt باعث اعمال اثر سایتوتوکسیک در سلولهای Naml-۶ به صورت وابسته به دوز و زمان میشود. همچنین، نتایج بیانگر آن است که احتمالاً تاثیر ضدلوسمیک Buparlisib از طریق افزایش تقریباً ۱۷ برابری سلولهای آپوپتوز شده (۰/۰۰۱p≤)، و افزایش بیان mRNA ژنهای پروآپوپتوتیک صورت میگیرد (۰/۰۱p≤).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که Buparlisib فعالیت ضدتوموری بر روی سلولهای Nalm-۶ باشد دارد و می توان از آن به عنوان داروی امیدبخش در درمان ALL استفاده کرد.