:: دوره 23، شماره 1 - ( 1-1400 ) ::
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1400؛ دوره 23 برگشت به فهرست نسخه ها
طهارت الکل از منظر فقه شیعی
عباس نیکزاد ، علی بیژنی*
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران ، alibijani@yahoo.com
چکیده:   (2701 مشاهده)

سابقه و هدف: به دلیل کاربردهای متعددی که امروزه الکل در زندگی بشر دارد، بحث از پاک و یا ناپاک بودن الکل از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی جوانب فقهی آن از منظر مذهب شیعه انجام شد.
مواد و روش ­ها: این مطالعه بر اساس روش گردآوری کتابخانه ای و همچنین شیوه استدلالی با بررسی متونی که در طهارت و نجاست الکل و مست کننده ها انتشار یافته بودند، طراحی گردید. از آیات قرآن، فتاوی عالمان دینی و احادیث استفاده گردید.
یافته ها: در میان فقها درباره پاکی الکل اختلاف نظر مشاهده می شود. استدلال فقهایی که به ناپاکی الکل معتقدند این است که الکل مست کننده روان است و هر چیز مست کننده روان، نجس است، پس الکل نجس است. در این نوشتار با بررسی دقیق روایات و ادله، هر دو مقدمه این استدلال مورد سوال قرار گرفته است. یعنی هم ادله ناپاکی هر مست کننده روان، مورد نقد واقع شده است و هم ثابت شده است که با فرض پذیرش ناپاک بودن هر مست کننده روان، الکل از مصادیق مست کننده روان به شمار نمی آید.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که دلیلی بر ناپاکی الکل وجود ندارد، با تکیه به قاعده طهارت می توان به پاکی و طهارت الکل فتوا داد.

واژه‌های کلیدی: الکل، پاکی، ناپاکی، مست کننده روان، روایات، قاعده طهارت.
متن کامل [PDF 253 kb]   (1108 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: فقه
دریافت: 1399/2/20 | پذیرش: 1399/11/23 | انتشار: 1399/12/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 1 - ( 1-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها