:: دوره 18، شماره 7 - ( 4-1395 ) ::
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1395؛ دوره 18 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش ابعاد آنتروپومتری بدن انسان در تعیین مزاج طب سنتی ایرانی
امین واحدی ، محمد زمانی ، مرتضی مجاهدی* ، سید علی مظفرپور ، روشنک ثاقبی ، محمد امین موعودی
مرکز تحقیقات طب سنتی و تاریخ علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل ، mortazamojahedy@gmail.com
چکیده:   (7563 مشاهده)

سابقه و هدف: از دیدگاه طب سنتی ایران، مزاج هر فرد بسیاری از خصوصیات جسمی و فیزیولوژیک وی از جمله ابعاد بدن را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. هدف از مطالعه حاضر، مروری بر علل تنوع اندازه‌های آنتروپومتری انسان و جایگاه آنها در تعیین مزاج افراد می‌باشد.

مواد و روش­ها: در این مطالعه مروری تشریحی، با استفاده از کلید واژه ‌های فارسی "آنتروپومتری"، "ارگونومی" و "مزاج" و معادل انگلیسی آنها در پایگاه‌های اینترنتیSID, Scopus, PubMed ، Magiran و Google Scholar مقالات مربوطه بررسی شد. همچنین کتب معتبر طب سنتی ایران نظیر القانون فی الطب، کامل الصناعه، المنصوری فی الطب، خلاصه الحکمه، ذخیره خوارزمشاهی و بحرالجواهر مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته ­ها: بر اساس یافته‌های این تحقیق، بین افزایش وزن، BMI و ابعاد بافت نرم بدن که عمدتا نمایانگر چاقی و افزایش چربی هستند با بیماریهای قلب و عروق و نیز دیابت رابطه مستقیم وجود دارد. از آنجا که افزایش شاخص‌های مذکور از دیدگاه طب سنتی ایران می‌تواند بیانگر سردی و تری مزاج باشد، بنابراین میتوان گفت افراد دارای مزاج سرد و تر استعداد بیشتری جهت ابتلا به این بیماری‌ها دارند. در منابع طب سنتی ایران، مزاج به عنوان عامل ایجاد تفاوت ابعاد بدن ذکر شده و از میان شاخص‌های تعیین مزاج، "هیئت اعضا" و "سحنه" به ترتیب به ابعاد آناتومیک بدن و وضعیت چاقی و لاغری و ارتباط آنها با مزاج می‌پردازند. بزرگی قفسه سینه و اندام‌‌ها نشانه گرمی، لاغری بدن نشانه خشکی، غلبه بافت عضلانی نشانه گرمی و تری و غلبه بافت چربی نشانه سردی و تری مزاج می‌باشد. همچنین افراد با مزاج سرد و تر استعداد بیشتری جهت ابتلا به بیماریها دارند.

نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، تنوع ابعاد آنتروپومتریک با لوکوس های ژنی مرتبط است. اثبات فرضیه ارتباط ابعاد آنتروپومتریک با مزاج در طب سنتی ایران و نیز تایید احتمال ارتباط مزاج با پلی مورفیسم ژنی مستلزم پژوهش های بیشتر است. در صورت تایید ارتباط مذکور فرایند دسترسی به ابزار استاندارد تعیین مزاج تسهیل می گردد

واژه‌های کلیدی: آنتروپومتری، ارگونومی، مزاج، طب سنتی
متن کامل [PDF 375 kb]   (4035 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب سنتی
دریافت: 1394/11/25 | پذیرش: 1395/4/19 | انتشار: 1395/5/3



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 7 - ( 4-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها