:: دوره 16، شماره 1 - ( 10-1392 ) ::
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل. 1392؛ دوره 16 برگشت به فهرست نسخه ها
بیان پروتئینهای مرتبط با اپوپتوزیس (Fas, Bcl2) در لیکن پلان دهانی
فاطمه مشهدی عباسDDS* ، ، آزاده غلامی D‏DS ، پویان امینی شکیبDDS ، نغمه جماعت لوDDS ، شیما عباسی D‏DS
چکیده:   (9847 مشاهده)
سابقه و هدف: لیکن پلان دهانی یک اختلال شایع ایمونولوژیک وابسته به لنفوسیت ها است که در آن کراتینوسیتهای لایه بازال، هدف لنفوسیتهای T قرار می گیرند و بدنبال پدیده اپوپتوزیس دچار دژنرسانس هیدروپیک می گردند. تاکنون چندین پروتئین در آغاز و پیشرفت اپوپتوزیس معرفی شده اند. هدف از این مطالعه، ارزیابی بیان ایمونوهیستوشیمی دو پروتئین مهم پرواپوپتوتیک (Fas) و آنتی اپوپتوتیک (Bcl2) در نمونه های لیکن پلان دهانی و ارزیابی نقش آنها در روند این بیماری می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی با آنتی بادی های ضد Bcl2 و Fas برای برش های بافتی بلوک های پارافینه 12 نمونه لیکن پلان دهانی (9عدد مخاط باکال و 3 عدد مخاط لثه) و 12 نمونه مخاط غیر بیمار (8 عدد فیبروم تحریکی از مخاط باکال و 4 عدد مخاط نرمال لثه)، که تمامی آنها از آرشیو بخش پاتولوژی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی استخراج شده بود، انجام شد. رنگ پذیری سلول ها در دو منطقه اپیتلیوم و بافت همبند زیر اپیتلیوم در هر نمونه مورد بررسی قرار گرفت. شدت رنگ پذیری سلول ها به صورت رنگ پذیری ضعیف (+), متوسط (++) و شدید (+++) طبقه بندی شد. نتایج بدست آمده مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
یافته ها: بیان ایمونوهیستوشیمیاییFas در اپیتلیوم بین دو گروه بیمار و غیر بیمار اختلاف معنی داری نشان نداد (هر دو 50% ضعیف و بقیه متوسط و شدید) و در ناحیه زیر اپیتلیوم نیز اختلاف معنی داری مشاهده نشد (3/83% ضعیف و متوسط و بقیه شدید در مقابل 9/90% ضعیف و متوسط و بقیه شدید). همچنین بیان Bcl2 در اپیتلیوم بین دو گروه بیمار و غیر بیمار اختلاف معنی داری نشان نداد (100% ضعیف در مقابل 7/66% ضعیف و بقیه متوسط و شدید) ولی بیان Bcl2در زیر اپیتلیوم دارای اختلاف معنی داری بین دو گروه بود (7/91% متوسط در نمونه های بیمار در مقابل 7/66% ضعیف در نمونه های غیر بیمار؛ 01/0p=).
نتیجه گیری: براساس نتایج این مطالعه احتمالا پروتئین های Fas وBcl2 نقش قابل توجهی در فرآیند اپوپتوزیس، که در اتیولوژی لیکن پلان دهانی پیشنهاد شده ندارند و ارزیابی سایر پروتئین های حاضر در این فرآیند توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: لیکن پلان دهانی، مرگ برنامه ریزی شده سلولی، بیان پروتئین.
متن کامل [PDF 598 kb]   (2189 دریافت)    
نوع مطالعه: تحلیلی | موضوع مقاله: بیوشیمی
پذیرش: 1393/3/17 | انتشار: 1393/3/17



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( 10-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها